Klik hier óf op een onderstaande foto om alle foto’s van dit project te zien.
Project 5. De nieuwe bewoners van dit oude boerderij-achtige pand wilden het geheel verduurzamen en grondig verbouwen vóórdat ze hier naar toe zouden verhuizen. Zo wilden ze graag een grote living creëren met haard, een aparte TV kamer zonder doorloop en een andere routing op de begane grond. Het dak moest sowieso vernieuwd worden, wat de mogelijkheid gaf om op de eerste verdieping in verschillende ruimten de plafonds extreem hoog te maken en de nok van het dak goed zichtbaar te maken. Het was ook een grote wens van hun om in zoveel mogelijk slaapruimten en gang, deze hoogte beleving te ervaren én zoveel mogelijk bestaande houten balken en spanten in het zicht te houden. Daarnaast wilden ze in de badkamer een waskoker, die de vuile was in de kelder opvangt naast de wasmachine.

Voor het nieuwe bouw- en indelingsontwerp heb ik eerst een andere routing voorgesteld. Er was, naast een groot aantal kleine kamertjes, ook een groot bouwkundig obstakel op de begane grond aanwezig. Dit was de toegang naar een deel van de kelder. Ik heb eerst een nieuwe routing bedacht die het voor de opdrachtgevers veel handiger en fijner zou maken in gebruik en waardoor hun wensen werkelijkheid konden worden. Een toekomstige extra ingang gaat ruimte bieden aan een ruime garderobe, nieuw toilet én toegang naar de gehele kelder. Hierdoor kon het grote obstakel én de kleine kamertjes begane grond weg d.m.v. een bouwkundige constructie. Vervolgens kon ik een grote living creëren met zithoek en haard, ruime keuken, eethoek aan de tuinkant én een ruime doorgang naar de verschillende niveaus en verdiepingen. Tevens kon ik een rustige TV kamer zonder doorgangen creëren op een lager niveau.
Op de eerste verdieping heb ik alle verschillende ruimten (behalve badkamer) zo ver als mogelijk doorgetrokken naar de nok van het dak. Dit zorgt voor een enorme hoogte beleving, die ik her en der heb versterkt door balken en spanten door plafonnetjes heen te laten lopen of anderszins aan te passen. Met een aanvullend lichtplan op maat én een totaal kleurenplan voor alle verdiepingen, is het gehele pand een totale metamorfose geworden.

Let wel: de foto’s zijn gemaakt vóór de verhuizing van de bewoners. Dus de inrichting, gordijnen, armaturen, één oven in de keuken én de haard die omgezet moet worden naar een doorkijk variant, zijn nog niet aanwezig. Bepaalde kozijnen moeten ook nog vernieuwd worden. In een later stadium zullen deze foto’s nog volgen.