Wie heeft u nodig bij een interieurverandering of verbouwing?

25 januari 2018

Binnenhuisarchitect of interieurstylist?

Er is een grote onwetendheid over de verschillen tussen een
binnenhuisarchitect (of interieurarchitect) aan de ene kant en een interieurstylist aan de andere kant.

Binnenhuisarchitect

Zij worden vaak ingezet bij renovaties, verbouwingen of andere ruimtelijke aanpassingen (denk aan serres en het creëren van meer daglicht). Zij onderzoeken de mogelijkheden van de ruimte en combineren dat met de wensen van de klant. Hier komt ook een stuk omgevingspsychologie bij kijken, welke omgeving heeft welke invloed op de gebruiker?
Zij ontwerpen vaak specifieke onderdelen in een ruimte op maat zoals kast, zitbank, tafel, haard; zij pakken dus niet alleen de uitstraling van de ruimte aan, maar richten zich ook op de functie. Ze werken vaak samen met architecten en aannemers, om de wens van de gebruiker te vertalen naar het resultaat. Ze worden het liefst vroeg ingezet in een (ver)bouwproces, zodat zij én de architect (en later zij én de aannemer) de ontwerpen kunnen afstemmen.

Interieurstylist

Een interieurstylist is iemand die niet is opgeleid om renovaties of ruimtelijke aanpassingen uit te voeren; ze worden vaak ingezet voor het decoreren en aankleden van bestaande ruimten. Ze adviseren in stijl, kleur, meubilair en accessoires. Ze ontwerpen geen maatwerk, maar gebruiken bestaande producten om een harmonieus interieur te creëren.

Wat wilt u?

Het is dus belangrijk bij uzelf na te gaan: wil ik alleen van kleur, stijl, meubels en accessoires veranderen in mijn ruimte óf wil ik daarnaast ook de mogelijkheden van mijn ruimte laten onderzoeken (inrichting of verbouw met nieuwe indeling, verlichtingsplan, betere ergonomie, effectief ruimtegebruik, toevoegen haard, meer daglicht creëren, meubels op maat, veiligheid).
Wilt u het laatste of weet u het niet, dan kunt u beter een binnenhuisarchitect uitnodigen. U krijgt dan een totaal onderzoek van uw wensen in en rondom uw huis.

Lees mijn vorige blog hoe ik dit aanpak met u samen d.m.v. een stappenplan waarin u de regie houdt over tijd, kosten en wensen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *